{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Nejlepší hra roku 2022 - The Game Awards

Napsal F3N0M3N dne 09.12.2022 pro sekci GS
Již od roku 2014 probíhá vždy v první polovině prosince ceremoniál zvaný The Game Awards, což je takový event video herních "Oskarů". Proč Oskarů? To pochopíte, až uvidíte všechny možné kategorie, ve kterých se soutěžilo a vyhrávalo. Letošní ročník ceremoniálu proběhl dnes 9.12.2022 v 1:30 ráno našeho času, a tak vám zde přinášíme zkrácený recap.

Již od roku 2014 probíhá vždy v první polovině prosince ceremoniál zvaný The Game Awards. Letošní ročník ceremoniálu proběhl dnes 9.12.2022 v 1:30 ráno našeho času, a tak vám zde přinášíme zkrácený recap. Letos se hlasovalo v celkem 31 kategoriích, do kterých bylo nominováno vždy 5 uchazečů o finálního výherce s výjimkou hlavní kategorie Hra roku. Záměrně zde nepíšeme o nominovaných titulech, protože mimo samotné herní tituly se hrálo také například o nejlepší esportový tým, nejlepšího esportového hráče a trenéra. Samozřejmě se nejedná o žádný malý event, poslední event v roce 2021 získal celkem 85 milionů sledujících na streamech a záznamech. Čísla z aktuálního ročníku ještě známá nejsou.

Zajímá vás jaká je tedy hra roku 2022? To se dozvíte hned níže, protože celý event odstartoval a doprovázel proces představování nových plánovaných her. Na co se tedy můžeme těšit?

Nových titulů je skutečně mnoho. Za zmínku stojí například velký hit z PS5 Returnal, který oficiálně "brzy přijde" i na PC nebo nový mód schovky, resp. Hide and Seek pro dříve velmi populární multiplayer hru Among Us. Nové DLC pro Cyberpunk 2077, Diablo IV, které už má oficiální release date pro 6. červen 2023. Nesmíme také zapomenout na The Last of Us Part I pro PC, který má svůj datum premiéry 3. března 2023.

 

Mezi další představené tituly patří: Dead Cells x Castlevania Crossover, Vampire Survivors Mobile Port, Valiant Hearts: Coming Home, Hellboy: Web of Wyrd, Post Trauma, After Us, Street Fighter 6, Suicide Squad: Kill the Justice League, Tekken 8, Crash Team Rumble, Final Fantasy XVI a mnoho dalších.

Kdo tedy vyhrál nejočekávanější souboj o Hru roku 2022? 

Elden Ring nebo God of War Ragnarök? Mezi těmito tituly se vedly největší debaty a vítězně z těchto dvou mohl vyjít pouze jeden. Vítězem se stává (famfáry) Elden Ring, který je tak oficiálně Hrou roku 2022, a zároveň ještě obdržel i výherní ceny v kategoriích Nejlepší RPG a Nejlepší umělecká režie.

God of War Ragnarök si prvenství nebere, avšak smutnit nemusí, protože se studiu Sony povedlo také vyhrát některé z celkových 31 kategorií se svým zmiňovaným titulem. Nejlepší vyprávění, nejlepší audio desing, nejlepší herecký výkon a stále nekončíme. Nejlepší adventura, nejlepší hudba a hudební doprovod a nejlepší inovace v přístupnosti, tohle vše vyhrálo Sony se svým titulem God of War Ragnarök.

V kategorii Hra roku byly nominovány ještě další 4 tituly mimo 2 zvýše zmíněných. Těmito tituly byly: A Plague Tale: Requiem, Horizon Forbidden West, Stray a Xenoblade Chronicles 3.

Další kategorie a jejich výherci:

Nejlepší esports hra: Valorant od Riot Games

Nejlepší esports hráč: Jacob "Yay" Whiteaker z Cloud9, ve hře Valorant

Nejlepší esports tým: LOUD, Valorant

Nejlepší esports trenér: Matheus “bzkA” Tarasconi, tým LOUD, hra Valorant

Nejlepší esports event: 2022 League of Legends World Championship

Tyto kategorie krásně ukazují, komu se v posledním roce nejvíce dařilo, a tím někdo je Riot Games se svým Valorantem a MS v League of Legends. Tady jde vidět, že kdo umí, umí.

 

Hra s dopadem: As Dusk Falls

Nejlepší podpora a Nejlepší komunitní podpora: FINAL FANTASY XIV

Nejlepší indie hra a Nejlepší indie debut: Stray

Nejlepší mobilní hra: MARVEL SNAP

Nejlepší VR hra: Moss: Book II

Nejlepší akce: Bayonetta 3

Nejlepší bojovka: MultiVersus

Nejlepší rodinná hra: Kirby and the Forgotten Land

Nejlepší simulátor/strategie: Mario + Rabbids Sparks of Hope

Nejočekávanější hra: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Tvůrce obsahu: Ludwig

Nejlepší adaptace: Arcane: League of Legends

A ještě to snad zajímavé na závěr, a to kategorie nejlepší sportovní/závodní hry a nejlepší multiplayer hry.

V kategorii nejlepší sportovní/závodní hry se spolu utkalo 5 finálních nominací, kam se dostaly tituly jako F1 22, FIFA 23, NBA 2K23, Gran Turismo 7 a OlliOlli World. Kategorii nakonec ovládlo Gran Turismo 7.

V šuplíku nejlepší multiplayer hry jsme pak měli na výběr z Call of Duty: Modern Warfare II, MultiVersus, Overwatch 2, Splatoon 3 a Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Titulem nejlepší multiplayer hry se již pár hodin pyšní s možným překvapením Splatoon 3, což je multiplayer hra pro Nintendo.

Výhercům gratulujeme a už těšíme na nové nadcházející tituly a nový ročník The Game Awards 2023, který proběhně znovu opět zhruba za rok v prosinci. Jak se vám líbí letošní výsledky a představovali jste si na výherních pozicích jiné tituly případně uchazeče?

V případě, že byste se sami chtěli podívat na ceremoniál The Game Awards 2022, tak vám zde ještě přikládáme odkaz i přímo na něj. Pokud náhodou nejste příliš políbení angličtinou, můžete na YouTube najít dokonce přenosy s českým komentářem.

 

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář